Què és l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès?

L'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) és un projecte iniciat des de la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell amb la col·laboració del Centre d’Estudis de Granollers que pretén identificar, mostrar i difondre tots aquells elements del patrimoni cultural immaterial que trobem al Vallès (Oriental i Occidental).

El Vallès és un territori que forma una regió natural i històrica, situada al llevant de Catalunya, entre la serralada prelitoral al nord-oest i la litoral al sud-est i els rius Llobregat i Tordera al sud i nord respectivament. Compta amb una població de més de 1.300.000 habitants i s’estén per una superfície de 1.381 Km quadrats.

Es tracta d’un territori on trobem una gran diversitat de paisatges i tarannàs, la qual cosa ens anuncia un patrimoni ric. L’objectiu del IPCIV és donar-lo a conèixer i salvaguardar-lo.

Un inventari en set categories
Per fer l’ inventari seguirem la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO (2003). En particular, ens basarem en la proposta de set categories que estableix la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya. Són aquestes:

  1. Activitats productives, processos i tècniques
  2. Creences, festes, rituals i cerimònies
  3. Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació
  4. Representacions, escenificacions, danses, jocs i esports tradicionals
  5. Manifestacions musicals i sonores
  6. Salut, alimentació i gastronomia
  7. Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social

Recollida d'informació
La recollida d'informació es fa a través de dos tipus de recerca: el treball de camp etnogràfic i la recerca històrica en fonts bibliogràfiques i documentals.

Trepitjant el territori
Comptem amb la col·laboració de la població del Vallès que ens permet contactar amb informants i persones vinculades i/o coneixedores de l’àmbit del patrimoni cultural immaterial.

Participació social i Institucional
Poden aportar informació al projecte centres d’estudi, associacions culturals, arxius, biblioteques, administracions i altres entitats dedicades al patrimoni cultural. I, per suposat, la població del Vallès que és l’encarregada de mantenir viu el patrimoni immaterial del nostre territori.

Aplicabilitats
L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès (IPCIV) ha de ser sostenible amb aplicabilitats concretes. En aquest sentit, hom podrà fer ús de l’inventari de la manera que consideri més adient.