El conreu de la vinya a la Vall d'Horta
2021-10-06 23:35:01

A mitjan i final d’octubre, quan els pàmpols dels ceps groguegen i la tardor és ja present entre nosaltres, ve de gust passejar per les vinyes de la Vall d’Horta i deixar-nos portar per aquesta llum tan especial i calma. Amb la verema a punt d'acabar, ha arribat l'hora d’un cert descans a la vinya. Ara és l'hora del celler. Emperò, a la vinya, hi ha feina tot l’any: esporgar a l’hivern, soques, llaurar, formar ceps, entre d’altres. La Vall d’Horta, situada al bell mig del cor del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i molt lligada a l’aigua dels torrents i rieres, no és un lloc de pas i hem d’anar expressament; però paga la pena, doncs a més de les vinyes podrem trobar-nos el Marquet de les Roques, el casal modernista, construït per l’avi de Pere Quart a final del segle XIX i lloc d’estiueig del poeta, el qual veié  brollar tot l’any la font del Llor.

   Com és conegut, abans de l’arribada de la fil·loxera -a partir de la dècada de 1880- la vinya al Vallès va ser un dels principals conreus de la comarca. Al Vallès Oriental, abans d’entrar al segle XX, la superfície cultivada era de més de 8.000 hectàrees; a l’Occidental l’extensió era semblant però estava més especialitzada i va arribar fins al 68% dels conreus, cosa que significava gairebé 20.000 hectàrees. Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Rubí, Castellbisbal, Sentmenat i  també Caldes de Montbui, la Roca del Vallès, Mollet del Vallès i les Franqueses del Vallès, entre d’altres, eren indrets on el conreu de la vinya era una de les activitats principals. Després de la fil·loxera i en acabar el segle XX la extensió de vinya a la nostra comarca era quasi inapreciable. Avui dia no hi comptaríem més de 30 hectàrees. Amb tot, aquest conreu i el seu patrimoni intangible ha arribat als nostres dies i és fa cada anyada més present entre nosaltres. A més dels pobles del Vallès Oriental que produeixen raïms pels vins d’Alella; al Vallès Occidental -amb el suport del Consorci de Turisme: Al  Vallès, veremem!- trobem diferents projectes que continuen, i altres recuperen, la tradició vitivinícola de la nostra comarca: Celler de can Morral del Molí d’Ullastrell, Ca l’Esteve a les Casetes de ca n’Oliveró a Castellbisbal, Parc Agrari de Sabadell d’on surt el vi Arraona, i el de la Muntada de la Vall d’Horta. Ens aturarem a la masia La Muntada, on l’Adrià Garriga i l’Àngela Ramon encapçalen un projecte familiar de recuperació de la vinya i inclusió social, en uns terrenys de la Diputació de Barcelona on a més hi trobem una aula de natura a través de l’entorn natural del Parc Natural de Sant Llorenç i el seu ric patrimoni.

   Des de la Muntada, aquest projecte familiar pretén viure de la terra i recuperar l’antic treball de la vinya amb cultiu ecològic. En 3,7 hectàrees hi trobem 5 varietats locals: Picapoll, Sumoll, Ull de Llebre, Samsó i Garnatxa. Totes elles elaborades amb raïm seleccionat i veremat de forma manual. Les vinyes  estan situades a uns 500 metres sobre el nivell del mar, i el clima propi de la Vall -hiverns suaus i estius secs i calorosos-  fa que a l’octubre o més tard encara s’estigui veremant. El vi porta el nom de 5 quarteres i fa referència a les 5 varietats recuperades i esmentades més amunt, també al projecte familiar -5 són els membres de la família- i  a les cinc quarteres del poema de Joan Oliver - Pere Quart: «... cinc quarteres massa terra. Com el Vallès no hi ha res.» de les Corrandes d’exili. Tanmateix, com diu l’Adrià, quartera és un mot antic de mesura i amb la seva utilització «volem significar la recuperació de la cultura i tradició de vinya al Vallès». El projecte va néixer a la Masoveria del Marquet de les Roques i es traslladà a la masia la Muntada. Després de més d’una dècada d’aprenentatge i recuperació de tècnica i cultura vitivinícola, la  pervivència del patrimoni immaterial associat al conreu ens permet entendre millor l’entorn de la Vall i els seus habitants. A la verema i en les diferents feines de la vinya s’hi apleguen alumnes d’Institut, veïns i altres.

   Les tasques de la vinya i la elaboració del vi 5 quarteres va començar amb la col·laboració de L’Olivera, cooperativa que incorpora persones amb risc d’exclusió social que participaven d’una forma activa en el procés. Amb una vocació de servei públic, a partir de la verema del 2019 el 5 quarteres va començar una nova etapa amb la creació d'una nova cooperativa i la vinculació a un nou celler, sempre mantenint l'anima social i la vinculació amb el territori i centres d'estudi del Vallès i altres. D’aquesta manera el projecte de la Vall d’Horta, endemés de recuperar les varietats locals autòctones, ajuda a la preservació i divulgació del patrimoni. Aquesta passejada, com dèiem al començament, a més de gaudir dels colors de la tardor ens permetrà «maridar» les vinyes i el seu vi amb la presència i record del poeta que estiuejava al fons de la Vall.   

Fitxa de l'element: https://www.immaterialvalles.cat/inventari/18/376

 

Responsive image