Els borregos de Cardedeu
Àmbit

Salut, alimentació i gastronomía

Imatge de presentació

Identificació

Codi

IPCIV-04-023

Variants terminològiques

Borrego

Nom propi de l'element

Borrego

Grup i/o comunitat

Pastisseria de Cardedeu

Idioma d'expressió / Variant dialectal

Català

Breu descripció

Vídeo: https://youtu.be/JzSsFhlwFEQ

(En elaboració)

Els borregos de Cardedeu són unes pastes dolces que es caracteritzen pel seu color torrat a l’exterior i el color groguenc a l’interior, mostrant així una forma i textura de llesques de pa torrat. Tradicionalment hi ha dues mesures de borregos: els grossos d‘uns 5 centímetres i els petits aproximadament la meitat que els grossos, d’uns 2cm. La seva elaboració es du a terme de manera habitual en les pastisseries de Cardedeu i algunes han anat variant la recepta tradicional per fer borregos tous o receptes més nadalenques combinant amb el torró de Xixona.

 

Data identificació

27/11/2020 11:57 AM - 30/01/2021

Localització

Localització

Cardedeu

Descripció de la localització

Cardedeu és una vila i municipi del Vallès Oriental situat a una altitud de 198m sobre el nivell del mar i amb una superfície de 12,1km2 i que pertany a la subcomarca del Baix Montseny. Al 2019 compta amb 18.357 habitants, població que ha anat augmentat en els últims anys degut a les facilitats en les comunicacions que ha permès una connexió directa amb la ciutat de Barcelona on molta gent treballa o estudia. El gentilici de la població és cardedeuenc i cardedeuenca. En la vila i municipi podem trobar un patrimoni arquitectònic ric i divers que seria: el dolmen de Pins Rosers, l’Església parroquial de Santa Maria, la capella de Sant Corneli, la farmàcia Balvey i la seixantena de cases de pagès o masos.

Datació

Descripció (Àmbit 1. Activitats productives, processos i tècniques)

Descripció

Descripció (Àmbit 3. Tradicions orals, particularitats lingüístiques i formes de comunicació)

Descripció (Àmbit 5. Manifestacions musicals i sonores)

Descripció (Àmbit 6. Salut, alimentació i gasatronomia)

Història i transformacions de l'element

Pel que fa a la història d’aquest producte dolç no hi ha un origen concret tot i que es pensa que s’elabora des de 1770 en el forn regentat per sis generacions de Domingo Vila, segons conta la família de flequers, i no es fins al 1830 que hi ha la primera referència documental en una llista de la compra.

La Fleca Vella, situada a l’actual plaça d’Anselm Clavé, va ser la que més protagonisme va donar al borregos desprès que Pere Sabatés, encarregat de regentar de la fleca, al 1878 va fer arribar uns lots de borregos al rei Alfons XII i a la Casa Reial amb la intenció de vendre més i van agradar tant que el 25 d’abril d’aquell mateix any va ser distingit amb el títol de “Proveïdor de la Real Casa”.

Durant l’època d’estiueig la popularitat dels borregos anava creixent i altres pastisseries i forns de la vila van començar a produir. Els borregos es venien en totes les fleques del poble i fins i tot dins l’estació en que la “Rosa dels borregos” els oferia dins coves i als trens que per allà passaven. Els borregos es van deixar de vendre a l’estació al 1936.

En l’actualitat arriben persones d’arreu del territori, autocars de visitants i viatjers que fan parada obligatòria a Cardedeu per tal de poder adquirir en fleques i pastisseries aquest dolç especialitat del municipi.

Processos i preparatius

Els elements bàsics necessaris per a la seva elaboració són farina, aigua, llevat, sucre, mantega i matafaluga però cada pastisser i família té la seva pròpia recepta i pot haver-hi variació d’ingredients. Segons la recepta que ofereix el tríptic informatiu sobre els borregos del Museu de Cardedeu la recepta actual és:

 • 000 grams de farina.
 • 500 grans de sucre.
 • 300 grams de mantega.
 • 200 grams de matafaluga.
 • 500 grams d’aigua.
 • 250 grams de llevat.
 • Una cullerada sopera d’herbes aromàtiques.

Per a l’elaboració del borregos s’ha de tenir en compte que és un procés que té diferents passos i que s’han de respectar els temps necessària per a que surtin amb les seves característiques i virtuts. Els passos a seguir en la recepta serien els següents:

 1. Fer la massa mare amb aigua (170ml aprox.), farina (250 grams) i llevat (20 grams) dintre del bol amb l’ajuda d’una espàtula. Quan la massa ja no es pegui la treballarem una estona més sobre la taula i després guardarem la bola de massa. Esperarem un 45 minuts o fins que la bola hagi doblat la seva mida.
 2. Dintre del mateix bol posarem tota la resta dels ingredients i amassarem fins que tinguem una massa consistent.
 3. Traiem la massa del bol estirant i doblegant la massa diversos cops. Tornem a ficar la massa dintre del bol i tapem fins que dobli el seu volum.
 4. Posem una mica d’oli a sobre de la taula i dividim la massa. A cada una de les parts li donem forma allargada i cilíndrica com si fos una barra de pa. Dipositem les barres de massa sobre una safata de forn i ho guardem en un lloc tancat que no li doni l’aire. Esperarem fins que el volum es dobli.
 5. Encenem el forn a 200 graus i mentre pintem les nostres barres de massa amb una mescla a parts iguals d’aigua i oli.
 6. Enfornarem la safata durant uns 25 minuts a 180 graus. Un cop estan daurats ho traiem i deixem refredar-ho 12 hores sobre una reixa.
 7. Passat aquest temps que ja esta fred, ho tallem a llesques d’un centímetre d’amplada i les disposem a sobre de a safata del forn.
 8. Enfornarem a 200 graus durant uns 8 o 9 minuts i després els hi donarem la volta per seguir torrant-los fins que estiguin daurats pels dos costats.
 9. Els traurem i deixarem refredar abans de consumir.

Descripció (Àmbit 7. Formes de sociabilitat col·lectiva i d'organització social)

Interpretació [ètic]

Salvaguarda

Mesures de salvaguarda preses pel grup / comunitat

Al considerar-se un producte tradicional de la rebosteria de Cardedeu, la població local i visitants són consumidors habituals d’aquestes pastes dolces, fet que ha permès una producció diària. Però malgrat que és un producte que es pot trobar durant tot l’any, els pastissers encarregats de fer-ne també han fet una revisió a la recepta per tal de poder dirigir-se a nous públics i que, per tant, sigui un producte consumit per diversos col·lectius. Així, per exemple, hi ha hagut una adaptació de la recepta per fer borregos tous , sense gluten o especialitats en diverses èpoques de l’any com al Nadal fer torró de borregos.

Protecció jurídico-administrativa / reconeixement patrimonial

En l’actualitat del 2020, aquest producte gaudeix de marca registrada “Borrego de Cardedeu, producte artesà de qualitat” que reconeix la producció local. L’any 2005 l’Ajuntament de Cardedeu va sol·licitar la patent de producte sota el nom “BORREGAIRES I PASTISSERS DE CARDEDEU BORREGOS DE CARDEDEU PRODUCTE ARTESA DE QUALITAT” i va ser aprovada el 2015 i renovada al 2018. El numero de la patent és M2632091(6) i és representat per Joaquín Díaz Núñez.

Recursos associats

Vídeo (online)

Informació técnica

Redactor/a de la fitxa

Marta Valdevieso Font