4. Representacions, escenificacions, jocs i esports tradicionals

Cercador
El joc del Quinto

Vídeo: https://youtu.be/01Tlgu7c4XE

El quinto és un joc d’atzar que es juga durant les dates nadalenques, sobretot durant la vigília de Nadal, durant el dia de Nadal, per Sant Esteve i, per últim, la vigília de Reis. El joc consisteix a omplir uns cartrons o cartes numerades de l’1 al 90, dividides en sis caixes de quinze números. Depenent de la localitat on es jugui, el guanyador cantarà quinto si ha omplert una filera de números d’una caixa, és a dir, cinc números; o farà plena, si ha omplert una de les caixes de la carta formada per quinze números. La particularitat del quinto és la figura del lloro, on destaca la seva habilitat per cantar els números mitjançant dites, acudits i embarbussaments.

Veure +
Els Pastorets de Sant Vicenç de la Creu Alta i de la Joventut de la Faràndula de Sabadell

Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=Ag_2VKa1d6Q

Els Pastorets és l’obra teatral més representada a Catalunya. Durant les festes de Nadal, a gairebé tots els pobles de Catalunya, i per extensió del Vallès, es representen Els Pastorets de Folch i Torres o bé L’estel de Natzaret de Ramon Pàmies. Una de les particularitats de l’obra és que gairebé sempre es representa per associacions teatrals amateurs, ja sigui en centres parroquials, teatres municipals o centres socials. A la ciutat de Sabadell en destaquen dues representacions: els Pastorets de la Joventut de la Faràndula i els Pastorets del Grup de Teatre del Centre Parroquial Sant Vicenç. L’origen d’ambdues representacions es remunta a més de cinquanta anys i es tracta d’un dels esdeveniments nadalencs més arrelats a la ciutat. Mentre que la representació dels Pastorets de Sant Vicenç manté l’aposta per un format més proper, la Joventut de la Faràndula duu a terme un espectacle de gran format, gairebé únic al territori català. Cadascuna de les entitats culturals aporta un espai de dinamització sociocultural on el teatre esdevé el principal protagonista.

Veure +
El joc de les bitlles catalanes al Vallès

https://youtu.be/ocwcSOaCDtI

(En elaboració)

Les bitlles catalanes és un joc tradicional en que l’objectiu és fer “bitlla” que consisteix en tombar cinc bitlles de les sis que hi ha en el terreny de joc mitjançant el llançament d’un bitllot (una bitlla més petita) des de certa distància segons l’edat i el sexe dels jugadors i jugadores. El joc de les bitlles es juga per equips de cinc jugadors/es i que cada un dels participants tirarà tres bitllots per ronda i depenent de quantes bitlles tombi anirà puntuant.

Veure +
La Passió de Llinars del Vallès

https://youtu.be/_f5eZX1juzw

(En elaboració)

La Passió de Llinars, com el propi nom indici, és la representació de La Passió de Crist.

Veure +
Gitanes al Vallès - El Ball de Gitanes de Sant Celoni

https://youtu.be/8YJDXLbsgt0

(En elaboració)
El Ball de Gitanes del Vallès es balla actualment (dades del 2019) en 29 municipis dels 62 que hi ha al Vallès, la qual cosa significa que es balla en el 46% del total de localitats. El Ball té uns aspectes comuns, i alhora, diferents segons cada indret. El Ball de Gitanes té al Vallès una multidudinària participació i riquesa. En aquest sentit, farem un apartat especial en aquesta fitxa i també deixem l'enllaç a l'Inventari de Danses Vives de Catalunya (IPCIDV): https://dansesvives.cat on podem trobar la respectiva pàgina web que tenen la majoria de colles de ball de gitanes de la comarca. 
 

El Ball de Gitanes de Sant Celoni és, des del 1981, un dels esdeveniments més populars i arrelats de la vila amb una estructura festiva pròpia i que s’ha hagut d’anar adaptant a l’augment de participació. La festa té lloc el cap de setmana de Carnaval i hi participen balladors i balladores de la Colla del Filferro (menors de 17 anys) i la Colla del Ferro, a més d’altres personatges (els Diablots, el Vell i la Vella, i el capità de Cavall) i els músics de l’orquestra la Principal del Ferro.

Veure +