La Vaca Xula de Vacarisses
Àmbit

Creences, festes, rituals i ceremònies

Imatge de presentació

Identificació

Codi

IPCIV-2-017

Nom propi de l'element

La baixada i la vetlla de la Vaca

Altres denominacions

Vaca Xula, Vaca

Grup i/o comunitat

Colla de Gegants de Vacarisses i Grallers de Vacarisses

Idioma d'expressió / Variant dialectal

Català

Breu descripció

https://youtu.be/In7oaILnC4o

(En elaboració)

El darrer cap de setmana de maig se celebra a Vacarisses la Festa Major Petita en honor a Sant Felip Neri i inclou la Baixada i Vetlla de la Vaca. Durant aquest cap de setmana hi ha una recreació festiva d’una llegenda local en que un senyor ric en escoltar una tornada trista d’un noi del poble decideix donar cada any una vaca al poble per restaurar les penúries i la gana del poble. La culminació d’aquesta festa és la cocció durant tota la nit del dissabte a foc lent d’una gran vaca que serveix com a primer àpat del dinar popular del diumenge.

Data identificació

26/05/2018 12:40 PM - 25/06/2021

Localització

Localització

Vacarisses

Descripció de la localització

Vacarisses és el municipi més a l’oest de la comarca del Vallès Occidental i és limítrof amb el Bages i el Baix Llobregat. Es troba en una petita depressió amb una extensió de 40,44 km² i se situa en un punt intermedi entre les ciutats de Terrassa i Manresa. Segons el cens de l’Institut Nacional d’Estadística, a l’any 2019 es va arribar a 6.688 habitants en el seu padró municipal.

Els barris que conformen el municipi de Vacarisses són un total de setze (Bonavista, Ca l'Oliva, Can Serra, Carena Llarga, Els Caus, el Centre, La Colònia Gall, La Coma, La Creu, L'Eixample, La Farinera, El Palà, Can Pau Gran, Torreblanca I, Torreblanca II i El Ventaiol).

Datació

Data de realització

26/05/2018 12:42 PM - 25/06/2021

Periodicitat

Anual

Descripció de la data de realització / periodicitat

La Vaca Xula és la protagonista de la Festa Major Petita de Vacarisses en honor a Sant Felip Neri, que se celebra el 26 de maig. Així doncs, la Baixada i Vetlla de la Vaca es porta a terme durant l’últim cap de setmana del mes de maig que és el més pròxim a la data assenyalada.

Descripció

Descripció general

El darrer cap de setmana de maig se celebra a Vacarisses la Festa Major Petita en honor a Sant Felip Neri i inclou la Baixada i Vetlla de la Vaca. Durant aquest cap de setmana hi ha una recreació festiva d’una llegenda local en que un senyor ric en escoltar una tornada trista d’un noi del poble decideix donar cada any una vaca al poble per restaurar les penúries i la gana del poble. La culminació d’aquesta festa és la cocció durant tota la nit del dissabte a foc lent d’una gran vaca que serveix com a primer àpat del dinar popular del diumenge.

La Festa Major Petita de Vacarisses estava en decadència fins l’any 2008 que els portadors de la Colla dels Gegants van decidir revifar-la basant-se en un relat llegendari que té com a protagonista la figura de la vaca com a punt de partida. L’animal de la vaca dona nom al poble i des del 1992 és un dels seus símbols emblemàtics.

La llegenda que serveix com a punt de partida explica que al Castell de Vacarisses hi vivia un senyor anomenat Llopis Amat que tenia moltes propietats dient que tot allò que es podia veure des del castell era seu (incloent cases, terres, pous i arbres). En aquells temps, a principis del segle XVIII, hi havia penúries, sequeres i gana que assolaven la comarca i el poble de Vacarisses. Malgrat tot, el senyor Llopis Amat seguia vivint en opulència i un dia un noi es va posar davant el castell i va entonar una tornada:

Quan vindrà el dia en què l’home

Valgui més que els pous i cases,

Més que les terres més bones,

Més que les plantes i els arbres.

 

Quan vindrà el dia en què a l’home

No se’l pesi amb les balances.

El senyor es va sentir molt trist i no va sortir del castell fins que van passar 36 llunes plenes quan va reunir a tot el poble davant de la porta principal del castell i va fer la promesa de donar una vaca al poble per tal de reparar el mal causat i comprometent a les futures generacions a seguir fent la donació.

Pel que fa a l’estructura de la festa durant el cap de setmana, el dissabte a la tarda es comença amb una trobada i cercavila que congrega diversos personatges gegants de la comarca que són convidats per la colla local gegantera i els Grallers de Vacarisses que celebren aquest trobada des del 1990. En la trobada, que es realitza a la plaça Joan Bayà, la Vaca Xula i els gegants de Vacarisses presideixen la plaça mentre es porten a terme diferents activitats programades com castells i ballades.

Al voltant de les 12 de la nit comença l’acte central de la celebració que és la Baixada de la Vaca des del castell fins al poble. Aquesta Baixada de la Vaca és un cercavila en que la Vaca Xula va acompanyada solemnement pels dos gegants de Vacarisses (Manel d’Amat i Junyent, virrei del Perú, i la seva esposa Francesca  de Fivaller i de Bru, que són els dos il·lustres antics habitants del Castell), per un estol de nens i nenes que amb torxes indiquen el camí en la foscor de la nit i el so dels esquellots. El recorregut va des del mil·lenari castell, convertit en l’actualitat en equipament cultural fins a la Fàbrica del poble, un equipament municipal adscrit a la Regidoria de Cultura.

En arribar a la Fàbrica té lloc el Ball de l’Ós en que gralles i timbals dels Grallers de Vacarisses acompanyen a l’Esbart Dansaire de Vacarisses. I un cop arribada la cercavila i realitzat el ball es dona lloc a la Vetlla de la Vaca, que consisteix en la cuita d’una vaca a foc lent que culmina amb la celebració de l’Aplec de la Vaca a l’endemà. En aquest aplec hi ha un dinar popular multitudinari en que l’àpat principal és la vaca cuita tota la nit anterior.

Més enllà de la Baixada i la Vetlla de la Vaca també es troben durant el cap de setmana ballades de sardanes, espectacles d’animació infantil, fires d’artesans i artesanes, exposicions diverses i el festival VIMVA amb les darreres tendències musicals.

Història i transformacions de l'element

Fins a l’any 2008 la festa major petita anava perdent assistents i la colla gegantera de la localitat va decidir revifar la festivitat prenent com a punt de partida el relat llegendari del Castell en que la protagonista és la figura d’una vaca i la vaca cuinada a foc lent durant tota la nit. I des de llavors no ha parat de créixer la festa afegint activitats, convidant a altres colles d’altres localitats i gaudint de la peculiaritat d’aquesta festa en honor a la vaca.

Eines, infraestructures i objectes emprats i/o accessoris

Al llarg de la festivitat del dia de la Vaca Xula hi intervenen diferents personatges, grups i instruments però cal destacar un principalment: la Vaca Xula. Aquesta figura del bestiari va ser construïda per Jordi Grau del Taller el Drac Petit de Terrassa a l’any 1992 i va ser una de les primeres vaques festives de Catalunya. La Vaca Xula pertany a la Colla Gegantera de Vacarisses i acompanya als gegants de la localitat en sortides pel poble i fora.

Pel desè aniversari de la creació del Bou de Foc del Vendrell es va organitzar una primera Trobada de Bous de Catalunya i es va aprofitar l’ocasió per celebrar una cerimònia de casament entre la Vaca Xula i el Bou de Foc del Vendrell oficiada pels dos alcaldes d’ambdues localitats. D’aquesta unió han anat sorgint més “vaquetes”, quatre fins al moment, augmentant així la família.

Els aspectes més tècnics d’aquesta figura serien:

  • Alçada: 165 cm
  • Pes: 17kg
  • Material de construcció: Cartró i resina exposi, i fusta per a l’estructura.
  • Vestuari: Tapisseria i brodats obra de Conxita Font.
  • Data d’inauguració: 26 de juliol de 1992.

Formes d'organització social/Organitzacions formals o informals

L’organització del cap de setmana al voltant de la vaca cau en mans de l’Ajuntament de Vacarisses i la Coordinació d’Entitats de la localitat. També l’Associació de Comerciants del municipi participa, juntament amb la Coordinadora, en engalanar els carrers i places del centre per transportar el poble al segle XVIII amb un escenari decorat per a l’ocasió i amb la realització d’activitats de l’època, tallers d’artesania i mostra d’animals.

Formes de sociabilitat col·lectiva i d’organització social relacionades

LA VACA XULA DE VACARISSES

Ús i funció

Agermanadora , Associativa , Festiva

Patrimoni relacionat

LA VACA XULA DE VACARISSES

Patrimoni relacionat

Bou de Foc del Vendrell, casament dels protagonistes en la 1ª Trobada de Bous de Catalunya l’any 1996.

Interpretació [ètic]

Significació simbólica/socioeconòmica

Creença , Festa popular

Salvaguarda

Recursos associats

Vídeo (online)

Informació técnica

Investigadors

Josep Alavedra Bosch

Redactor/a de la fitxa

Marta Valdevieso Font

Data de realització

26/05/2018

Actualitzacions de la fitxa

25/06/2021

Projecte/Recerca

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès