La Festa del Fanalet de Montcada i Reixac
Àmbit

Creences, festes, rituals i ceremònies

Imatge de presentació

Identificació

Codi

IPCIV-2-020

Nom propi de l'element

La Festa del Fanalet

Altres denominacions

Fanalet, tren

Grup i/o comunitat

Associació Veïns de Terra Nostra de Montcada i Reixac

Idioma d'expressió / Variant dialectal

Català

Breu descripció

https://youtu.be/mv-PcebzbQ8

(En elaboració)

La festa del fanalet de Montcada i Reixac se celebra el primer cap de setmana de setembre dintre dels actes de la Festa Major i es organitzada per l’Associació de Veïns de del barri de Terra Nostra. Durant aquesta festa, veïns i veïnes de totes les generacions es troben a l’estació de Sant Maria de la població amb fanalets de colors que donen la benvinguda al tren a fer parada, commemorant la tradició de temps enrere d’anar a buscar familiars al tren abans de l’existència de l’estació com a tal.

Data identificació

07/09/2019 02:01 PM - 31/12/2020

Localització

Localització

Montcada i Reixac

Descripció de la localització

Montcada i Reixac és un municipi situat a la vall baixa del Besòs i al gener de 2020 registra una població total de 36.817 habitants. Tradicionalment l’economia de la població estava basada en l’agricultura de vinya, blat, patates i arbres fruiters fins que al 1917 va haver una important industrialització amb l’arriba de l’empresa cimentera Asland, fet que ha culminat amb un 70% de la població activa treballant en el sector industrial.

Al segle XIX la divisió territorial del municipi estava donada pel Turó i el rius Besòs, Ripoll i riera de Sant Cugat, però amb la construcció de la primera línia de ferrocarril es va canviar la realitat del poble passant de quatre nuclis de població (Mas Rampinyo, Can Sant Joan, Terra Nostra i Montcada Centre) a un total de deu (Mas Rampinyo, Can Sant Joan, Terra Nostra, Montcada Centre, La Ribera, Can Pomada, Reixac-Vallensana, Font Pudenta, Can Cuiàs i Carrerada).

Datació

Data de realització

07/09/2019 02:03 PM - 31/12/2020

Periodicitat

Anual

Descripció de la data de realització / periodicitat

La Festa del Fanalet s’inclou dintre dels actes i activitats de la Festa Major del barri de Terra Nostra de Montcada i Reixac el primer cap de setmana del mes de setembre.

 

Descripció

Descripció general

Unes estona abans de l’arribada del tren voluntaris de l’organització de la festa col·loquen tanques i cinta que delimiten l’espai en que es poden col·locar els assistents i també mantenir així la seguretat per tal que el tren pugui fer correctament la seva parada. A l’hora d’accedir els participants es van repartint per tota l’andana i es mostren els fanalets de colors que pengen d’un fil i d’un pal que subjecten ¡, en la gran majoria, els nens i nenes.

El tren anuncia la seva arribada xiulant i avisant als que esperen la seva arribada. Quan es para el tren la gent mostra el seu fanalet als passatgers, els hi donen la benvinguda amb aplaudiments i crits i el cap de l’estació entra al tren. Un cop el maquinista és a dins explica de manera breu als passatgers en que consisteix la festa i la seva història mentre aquests presten atenció i miren per les finestres.

Un cop acabada l’explicació el tren torna a xiular per indicar la seva partida i des de l’andana s’acomiaden dels passatgers mostrant un altre cop els fanalets i saludant.

Història i transformacions de l'element

L’origen d’aquesta petita festa es remunta 80 anys enrere quan no hi havia l’estació de tren i les minyones les senyorets havien d’anar-los a buscar quan tornaven de la ciutat, en el moment de l’arribada del tren el maquinista reduïa velocitat fins que es parava i a les fosques aquestes minyones anaven amb uns fanalets per poder veure. També ocorria amb els passatgers que volien fer parada i demanaven al maquinista que reduís velocitat per poder saltar del tren i els familiars els esperaven amb els fanalets o per avisar que algú volia pujar al comboi.

Vista la necessitat d’una infraestructura per fer acollida dels viatgers el veïns i veïnes del barri de Santa Maria, al 1941, van construir la seva pròpia estació de tren totxo a totxo per a l’ús de tothom que ho necessités. Anys més tard, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) va comprar l’estació per fer la que és actualment esbucant la construïda pels veïns i veïnes.

Un cop es va fer la primera estació, una nit de setembre de 1942 els veïns van voler recordar aquesta pràctica i des de llavors acudeixen a l’estació per donar la benvinguda al tren i passatgers que passen per l’estació, fent coincidir la festa en el context de la Festa Major.

Al 2016 es va celebrar el 75è aniversari en que es va organitzar una “festa” en que homes i dones vestits de l’època entraven als trens i repartien antics tiquets de tren que el cap d’estació passava a revisar i els segellava. En aquest moment els passatgers aprofitaven per fer-se fotografies amb els personatges i aquests contaven el què estava passant i feien una mica de celebració amb cava i menjar.

Processos i preparatius

L’Associació de Veïns del barri de Terra Nostra són els encarregats d’organitzar la festa en que s’inclouen els preparatius, les mesures de protecció dintre de l’espai i la coordinació de l’entrada i sortida dels participants.

La gent que participa en la festa són famílies senceres amb membres de totes les generacions que any rere any hi participen i són els més petits el que més gaudeixen de portar el fanalet i veure arribar el tren.

Interpretació [ètic]

Significació simbólica/socioeconòmica

Celebració , Festa popular

Precisions a la significació simbòlica / socioeconòmica

La festa del fanalet no commemora un fet històric ni està basada en una llegenda ni el seu origen és incert, sinó que es tracta d’una festa sorgida de l’espontaneïtat dels veïns i veïnes que un any després de la construcció d’una estació que es necessitava no volien oblidar com havia sigut fins llavors, no deixar enrere la història. Es tracta així d’una festa sorgida a partir de la participació dels propis veïns i veïnes del barri que a partir d’un acte rutinari  d’un temps i que d’aquesta manera s’expressa un reconeixement a un fet que no es llunyà.

Salvaguarda

Transmissió

La festa ha esdevingut un moment de reunió del poble en que s’agrupen familiars i amics i hi acudeixen de generació en generació, en que grans i petits celebren plegats la festa que té com a protagonistes la llum i el tren.

Viabilitat / Riscos

Un dels riscos, més enllà que els participants de la festa, és la desconeixença dels viatgers que es troben en el tren a l’arriba que es veuen sorpresos i no entenen el que passa. Quan el cap de l’estació entra per donar l’explicació del que està passant el temps que té per fer-ho és molt curt i no dona temps a fer una explicació extensa de la seva història i transmetre el missatge festiu del dia.

Protecció jurídico-administrativa / reconeixement patrimonial

L’Ajuntament de Montcada i Reixac va declarar la Festa del Fanalet com a Bé d’Interès Cultural Local l’any 2008, després d’una recollida de signatures de la població. En el moment de la declaració la regidora de Cultura, Amèlia Morral, va recalcar que "volem reconèixer com a patrimoni cultural de Montcada i Reixac un esdeveniment entranyable i amb un fort arrelament que es repeteix cada any i que aplega no només dels veïns del barri sinó a molts montcadencs i montcadenques”.

Recursos associats

Vídeo (online)

Informació técnica

Participació del grup o comunitat en l'aportació de dades

 

Associació de Veïns del barri de Terra Nostra:

 • avvterranostra@gmail.com
 • 935 64 08 62
 • Carrer Núria, 73 (Centre Cívic l'Alzina)

Ajuntament Montcada i Reixac:

 • 935 72 64 74
 • Avinguda de la Unitat, 6
 • Regidoria de cultura:
  • cultura@montcada.org
  • 935 651 121

Antonio Ruiz:

 • Cap de l’estació de Montcada i Reixac - Santa Maria

Projecte/Recerca

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Vallès