2. Creences, festes, rituals i ceremònies

Cercador
La Passada de Sant Antoni Abat a Sabadell

Vídeo: https://youtu.be/PleF0U6qJkI

La passada de Sant Antoni Abat de Sabadell està organitzada per dues colles, la Colla Vella i la Colla Nova, i és l’única passada de tot Catalunya amb aquesta particularitat. A més, se segueix celebrant la data en què es commemora el sant, el dia 17 de gener. La festivitat de Sant Antoni Abat és un dels elements culturals que ha gaudit de més continuïtat, ja que fa més de 140 anys que se celebra.

La celebració de Sant Antoni consta de diferents actes que s’allarguen durant tota el dia. Al matí, la jornada se centra en els actes que organitzen sengles colles: la recepció de la Bandera Petita i la Bandera Gran, la benedicció dels animals a la plaça del Taulí, la realització dels oficis religiosos o el tradicional concert aperitiu. Els actes matinals escenifiquen les particularitats de comptar amb l’organització de dues colles, ja que tots ells, exceptuant la benedicció, es realitzen per partida doble. A la tarda és quan té lloc l’activitat protagonista de la jornada, la passada. Durant la passada, les dues colles formaran dues comitives repletes de genets, carros i carruatges de totes les tipologies, on destaquen els carruatges agrícoles en homenatge als traginers, ofici del qual sant Antoni Abat és el patró.

Veure +
Les Festes de Sant Sebastià de Matadepera: la plantada del pi

Vídeo: https://youtu.be/rSf8-CWEYZM

En el context de les Festes de Sant Sebastià, a Matadepera se celebra la plantada del pi. La Germandat de Sant Sebastià és l’entitat encarregada d’organitzar diversos actes on el principal protagonista és el pi. L’arbre es tala al bosc i es baixa a peu en un acte nocturn que agrupa centenars de persones. A continuació es planta manualment a la plaça de Cal Baldiró, i finalment l’escalen els grimpaires més valents del municipi. La festa esdevé un símbol identitari per als veïns i veïnes de Matadepera i és una data indispensable dins del calendari festiu hivernal. L’èxit de la festa ha propiciat que les entitats i associacions locals s’involucrin en la realització d’activitats i esdeveniments amb l’objectiu d’engrandir encara més la celebració de Sant Sebastià.

Veure +
La Festa de Sant Antoni Abat de Caldes de Montbui

Vídeo: https://youtu.be/iaqVEsO-RfI

A Caldes de Montbui, el primer diumenge després del dia 17 de gener se celebra la Festa de Sant Antoni Abat en homenatge al patró dels animals de peu rodó. En el marc de la celebració es programen diferents actes i activitats durant tota la jornada, des del matí fins ben entrada la matinada. L’acte central correspon a la celebració dels Tres Tombs, on es pot observar una comitiva formada per genets, carros i carruatges, alguns d’ells rememorant l’ofici de traginer. Una de les particularitats dels Tres Tombs de Caldes és la participació de tractors i carrosses. Tanmateix, la festa no acaba aquí, a la tarda se celebra el tradicional ball de plaça, enguany l’edició 147a. la dansa agrupa centenars de balladors i balladores de totes les edats amb vestits de gala, elles amb mantellina i ells amb barret. La jornada finalitza amb el ball de gala al Casino de Caldes, on es fa el lliurament de la bandera als portabanderes de l’any vinent.

Veure +
Els Tres Tombs de Santa Perpètua de Mogoda

Vídeo: https://youtu.be/5i2bKs8Wnfc

La festa dels Tres Tombs de Santa Perpètua de Mogoda està organitzada per la Societat de Carreters Sant Antoni Abat, entitat amb més de cent anys d’història. La creença en els Tres Tombs esgrimeix l’auguri de donar tres voltes a la imatge del sant com a mesura de protecció per als animals de peu rodó. L’acte central de la festivitat consisteix en la passada de genets, carros i carruatges. La imatge de sant Antoni encapçala el seguici i a continuació venen l’abanderat i els cordonistes, encarregats de portar l’estendard de l’entitat. La festa pretén commemorar l’ofici de traginer, altrament anomenat carreter, i on és habitual la congregació de reproduccions de carros agrícoles conduïts per traginers.

Veure +
La festa del pi de maig de Sant Llorenç Savall

Vídeo: https://youtu.be/BdG9xD-Ocws

El dia 1 de maig a Sant Llorenç Savall té lloc la Festa del Pi de Maig, festivitat emmarcada dins de les festes maials. Les festes de l’arbre de maig són celebracions mil·lenàries centrades a venerar el canvi estacional entre l’hivern i la primavera, simbolitzades com el transcurs cíclic del pas de l’escassetat a la bonança. A Sant Llorenç Savall la festivitat s’inicia al bosc, on després d’esmorzar es talla un pi d’unes dimensions considerables, entre 18 i 25 metres. A continuació es baixa el pi fins al centre de la població, on es plantarà a la plaça fins a l’últim diumenge de maig.

Avui en dia, la Festa del Pi de Maig de Sant Llorenç esdevé gairebé un vestigi per la seva singularitat en el context català i vallesà. És una de les úniques festes maials que manté tant la tala de l’arbre (serra de dues mans) com la plantada del pi de forma manual, és a dir, sense cap element o eina mecanitzada. La festa es divideix en dues jornades, on es desenvolupen diverses activitats: la tala del pi, la plantada, la grimpada, la baixada, entre d’altres.

Veure +
L’enterrament del rei Carnestoltes
 
(En elaboració)

L’enterrament del Rei Carnestoltes posa punt i final al Carnaval el Dimecres de Cendra desprès d’una lluita entre el Rei Carnestoltes i la Vella Quaresma. La solemne rua mortuòria té lloc per diversos carrers de la ciutat, que comença a l’Ajuntament i finalitza al davant del Castell de la Cartoixa del Parc de Vallparadís, on té lloc la lectura del testament del rei i la crema de les despulles. Finalment totes les persones assistents gaudeixen d’una sardinada amb vi i música. 

Veure +
La Festa del Fanalet de Montcada i Reixac

https://youtu.be/mv-PcebzbQ8

(En elaboració)

La festa del fanalet de Montcada i Reixac se celebra el primer cap de setmana de setembre dintre dels actes de la Festa Major i es organitzada per l’Associació de Veïns de del barri de Terra Nostra. Durant aquesta festa, veïns i veïnes de totes les generacions es troben a l’estació de Sant Maria de la població amb fanalets de colors que donen la benvinguda al tren a fer parada, commemorant la tradició de temps enrere d’anar a buscar familiars al tren abans de l’existència de l’estació com a tal.

Veure +
La Vaca Xula de Vacarisses

https://youtu.be/In7oaILnC4o

(En elaboració)

El darrer cap de setmana de maig se celebra a Vacarisses la Festa Major Petita en honor a Sant Felip Neri i inclou la Baixada i Vetlla de la Vaca. Durant aquest cap de setmana hi ha una recreació festiva d’una llegenda local en que un senyor ric en escoltar una tornada trista d’un noi del poble decideix donar cada any una vaca al poble per restaurar les penúries i la gana del poble. La culminació d’aquesta festa és la cocció durant tota la nit del dissabte a foc lent d’una gran vaca que serveix com a primer àpat del dinar popular del diumenge.

Veure +