1. Activitats productives, processos i tècniques

Cercador
El conreu de la mongeta del ganxet

Vídeo: https://youtu.be/hagx58uvSf8

El conreu de la mongeta és una de les pràctiques agrícoles més arrelades al territori vallesà, sent la varietat del ganxet la que gaudeix d’un major prestigi. La valorització d’aquesta lleguminosa l’ha erigit com una senya d’identitat enfront d’altres varietats endèmiques del Vallès. Les qualitats organolèptiques han propiciat l’auge del cultiu i n’han afavorit la comercialització, caracteritzada per vendre al detall, tant directe com a través de cooperatives. Tot i això, la dificultat associada al maneig de la mongeta del ganxet ha propiciat una producció estable, fet que l’ha fet esdevenir un cultiu d’aprofitament, complementari a altres conreus duts a terme als masos i finques del Vallès.

Veure +
El conreu de la vinya a la Vall d’Horta

https://www.youtube.com/watch?v=S9IHql76Hps&t

El conreu de la vinya va ser una de les activitats agrícoles més representatives de la Vall d’Horta. La crisi econòmica de principis del segle XX va provocar que una gran part de la població decidís abandonar les vinyes, evocant els conreus gairebé a la desaparició. Tanmateix, gràcies a la vinya la vall manté una idiosincràsia paisatgística repleta d’elements patrimonials propis del conreu: barraques, forns, feixes, entre d’altres. Avui en dia, tot i que la producció és molt menor, segueixen pervivint petites explotacions vitícoles. L’aposta per un raïm de qualitat vinculat a un discurs cultural vers el llegat històric de la vall, augura la supervivència d’un corneu destinat a l’elaboració de vins de varietats autòctones: ulldellebre, picapoll, sumoll, samsó o garnatxa.

Veure +